11 Ekim 2009 Pazar

Harfler Köyümüz

İşte " Harfler Köyü " müz:


" Evet çocuklar, bu dönem sizlerle hem harfler köyünü kurup, bu köyün masalını dinleyeceğiz; hem de farkında bile olmadan okuma yazma öğreneceğiz.Bu köyümüzü, bu dönem sonuna doğru tamamlarız diye ümit ediyorum ama ola ki, tuğlalarımız veya boyamız yetmez,harfler köyünü kurmaya güzelce dinlendikten sonra, tatil dönüşü devam ederiz.Bu köyün kısa zamanda kurulmasını, sizin derslerinize çalışmanız ve köyümüz için en güzel çalışmaları yapmanız belirleyecek.

Merak ettiniz mi ; size köyümüzden bahsedeyim ister misiniz?

Bu öyle bir köy olacak ki, içinde yarım yarım bulutlar - bunları siz tamamlayacaksınız, çünkü bu köy sizin olacak, her bir köşesini siz kendiniz kuracaksınız ve kurduğunuz köyümüzü velilerinize okuma bayramında göstereceğiz - sonra, şırıl şırıl akan dereler, el ele uçuşan kuşlar, okumayı ne kadar çabuk öğrenirseniz sizinle tanışmak için can atan, sizin gibi çok çalışkan çocuklar olacak içinde.

Ve size bir sürpriz ; bu köyümüzün her bir köşesinde harflerimiz saklanmış olacak. Harfleri öğrendikçe onları saklı oldukları yerden siz bulup çıkaracaksınız. Bu saklı harfleri bulanları, harfler köyünde yaşayan çocuklarımızın hazırlamış oldukları armağanlar bekliyor olacak. Ne mi bu armağanlar?

Belki bir defter, belki bir kalem, belki de sizin bu zaman kadar sahip olmadığınız, çok değerli, belki de sihirli bir armağan :)

Bu hikayemizi çok iyi dinlemenizi istiyorum, çünkü bu hikayede sizler için büyük ipuçları olacak ve bu hikayemizi en iyi dinleyen ve yapacağımız çalışmalarda köyümüzü kurmaya en çok yardım edene benim de sürprizlerim olacak. Anlayacağınız, çok çalıştığınız takdirde sizi çok güzel sürprizler bekliyor olacak.

Peki şimdi duyayım sizden; bu sene çok çalışacağınıza söz veriyor musunuz?
-…
- Duyamadım? Daha güçlü !

Aferin hepinize; o zaman sözünüzde duracağınız ve çok başarılı olacağınız için kocaman bir alkışı hak ettiniz.Hadi bakalım, kendimizi güzelce alkışlayalım…


Uzun söze gerek yok; sorularınız varsa alayım ve köyümüzü kurmaya başlayalım ne dersiniz?

O zaman hikayemize başlayalım:

Desem de inanmayın siz J Öncelikle size küçücük, minicik bir sır vereceğim:

Ben, ben, şey ben.Nasıl söylesem? Ben var ya ben, ben çok terledim. Ohh söyledim nihayet J Hava çok sıcakkk! Ne yapalım dersiniz?

( Öğrencilerinizin yanıtlarını aldıktan sonra ) “ Ben buldum ne yapacağımızı J Herkes hemen ayağa kalksın, çabuk, çabuk.Evet madem çok sıcak, hemen kendimizi denizin serin sularına bırakalım mı? Haydi, hep birlikte denize atlıyoruz.

Şimdi yavaş yavaş kulaç atıyoruz.Yüzüyoruz, yüzüyoruz.Hadi yarış yapalım, kim daha hızlı yüzecek.Daha hızlı çeviriyoruz kollarımızı ve ellerimizle suyu geriye itmeyi de unutmuyoruz.Oh ne güzel, serinledik değil mi? J

Eyvahhh!!! Çocuklar, arkanıza bakın, kara gözden kaybolmak üzere.Daha fazla ilerlersek, kaybolacağız ve bir de kötü haberim var; bir köpek balığı bize doğru geliyor.Çabuk geriye kulaç atıyoruz. Çabuk olun, bizi yakalayacak yoksa.

( Öğrencilerimize ileriye ve geriye doğru kulaç atmalarını sağlayın, aynı zamanda ellerini de kullanmalarını hatırlatın.Beklenmedik sürprizlerle – köpek balığı mesela J - onların gülümsemelerini ve olayı, heyecanıyla yaşamalarını sağlayın.)

Oh neyse, kurtulduk.Aferin hepinize, ne güzel kaçtık değil mi? Yakalayamadı köpek balığı bizi J

Eee, benim çok yüzmekten karnım iyice acıktı.Ne yapsak ki?

Aaa , yukarıya bakın, ne güzel elmalar onlar öyle. Hadi onları toplayalım ( diyerek yukarı uzanıp, ellerini açıp kapamalarını sağlayın.) Şimdi de yiyelim bir güzel, karnımız doydu mu? Biraz da yerdeki çileklerden toplayıp, yiyelim ama dikkat edin, içini açıp bakın, kurt girmiş olmasın ( diyerek de yere uzanıp avuç açma kapatma yaptırın.Çileklerdeki kurtları aratırken de, parmak uçlarını kullandırın)

Karnımız doydu tamam, ama bu sefer de kara bulutlar kümelendi.Veee, yağmur başladı. Hadi o zaman, yağmur yağdırıyoruz şimdi hep birlikte ( parmak uçlarını kullandırarak sıranın üzerinde yağmur damlalarının düşüşünü yaptırın). Islanmamak için herkes kaçışıyor ( Bu sefer de avuç içleri yüzlerine bakacak şekilde ellerini karşılarına aldırıp, parmaklarını ileri geri hareket ettirmelerini sağlayın). Herkes kaçıyor.Kimse kalmadı.Ne yapalım, biz de bu kadar çalıştığımız için kendimizi alkışlarız o zaman ( diyerek alkışlattırın.) Köyümüzdeki bebekler uyanmasın sessiz alkış yapalım ( deyin ve bu sefer tüm parmakları birbirine geçirterek , parmaklar kenetli avuçlarıyla alkış yaptırın.Sonra, dönüşümlü olarak sesli alkış,, sessiz alkış gibi komutlarla bu parmak kaslarını geliştirici etkinlikleri, her fırsat bulduğunuzda, belki bir çalışmanın tam ortasında bile olabilir, yaptırın.Sürprizler ve ani değişiklikler onların dikkat ve ilgisini hep canlı tutmanızı sağlayacaktır.)

Son olarak sıranın üzerine ellerinizi yapıştırıp, parmaklarınızı açın.Evinize misafir gelecek, açın tüm kapılarınızı, misafirimiz dışarıda kalmasın ; misafirler gitti, kapıları çabuk kapatın ki hırsızlar girmesin ( Bu çalışmada da, parmaklarını sıraya yapıştırmalarını sağlayın, misafir geldi dediğinizde tüm parmaklarını açmalarını; misafir gitti, hırsız girmesin, kapıları kapatın dediğinizde de tüm parmaklarını bitiştirmelerini sağlayın.Misafir geldi, misafir gitti şeklinde peş peşe konutlar verin. Tüm bu ince kasları geliştirecek hareketlerde, siz de onlara eşlik edin. Bu ve benzeri parmak kaslarını geliştirici hareketlere sık sık yer verin.Özellikle, ilerleyen günlerde çizgi çalışması yapmaktan sıkıldıklarını hissettiğinizde, kurtarıcı ve sizin amacınıza hizmet eden kurtarıcı etkinlikler olarak da kullanabilirsiniz. )

Şimdi, ellerinizi kollarınızı sallayın, çok yoruldular, dinlensinler. Siz dinlenirken ben de size harfler köyümüzün masalını anlatayım.İster misiniz?

Peki, işte “ Harfler Köyü “ müzün masalı:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder